St Albans Hertfordshire AL1

cloud

St Albans 01 Hertfordshire AL1

Overview

The project involved a comprehensive series of modifications, including a garage conversion, ground floor alterations, and a loft conversion. Integral to the success of the project was the design and implementation of various structural elements, ranging from steel beam calculations to timber floor enhancements, foundation assessments, and the identification of load-bearing walls.

Challenges and Solutions:

A primary challenge faced by the project team was the investigation of existing foundations to determine their capacity to support the proposed loading arrangement. Through a meticulous structural assessment, the team revised the structural strategy to minimise additional loads, ensuring that the existing foundations could accommodate the increased weight without necessitating complex underpinning works. This approach streamlined the construction process and mitigated unnecessary costs.

Another significant challenge involved preserving the front portion of the existing roof while integrating it with the new structure. To achieve this, the team employed innovative techniques such as propping the roof and maintaining its structural integrity during the merging process. This resulted in a unified loft conversion that maximised space and provided the client with the desired freedom, all while minimising construction expenses.

Innovative Structural Solutions:

To optimise space and meet the client’s requirements for headroom and overall heights, the project utilised narrow and lightweight steel beams, including PFC channels. These beams were strategically incorporated to provide maximum headroom while ensuring compliance with architectural specifications. By carefully selecting and integrating these structural elements, the project achieved the desired aesthetic and functional outcomes while maintaining structural integrity and cost-effectiveness.

Conclusion:

In conclusion, the project at Butt Field View exemplifies the successful integration of structural design, innovation, and client needs. Through meticulous planning and strategic implementation, the project team overcame various challenges to deliver a transformed living space that meets the highest standards of quality, functionality, and aesthetics. By prioritising structural integrity, space optimisation, and cost-efficiency, the project achieved a harmonious balance between architectural vision and practicality, resulting in a remarkable outcome for the client.

-->
cloud

We make all our processes as simple as
possible giving you peace of mind

quote icon orange

STEP 1

Get a quote. Refer to enquiry form or email or speak to engineer

Inspection icon orange

STEP 2

Arrange site inspection

Report delivered icon orange

STEP 3

Report delivered